4 Kasım 2013 Pazartesi

Mum Kavanozlarını Nasıl Temizlersiniz ve Yeniden Değerlendirirsiniz ; How To Clean Candle Jars To Reuse !


Mumlara bayılırım ! Özellikle de temiz kokanlara... Oldukça pahalı oldukları için bittiklerinde de kavanozlarını atmayıp etinden sütünden faydalanmak iyi oluyo :) Ben onları temizledikten sonra ojelerimi, pamuklarımı ve rujlarımı depolamak için kullanıyorum.

I love Candles ! Especially clean smelly ones... They are quite expensive so when they comletely used up its better not to throw them away and reuse them for other purposes like storing nail polishes, lipsticks or cotton pads.


Mum kavanozunu temizlemek için bikaç tane yöntem var. Buzlukta bikaç saat dondurarak daha sonra dibinden mumu kazıyarak çıkarmak gibi ama ben kaynar su metodunu kullanıyorum çünkü bu metodu uygulaması daha kısa sürüyor. Sizinle de bugün bunu nasıl yaptığımı paylaşacağım.

There are couple of ways to get wax out of a candle jar, like the freezer method; you put the jar into the freezer and leave it there for a few hours then take it all out with a little scrub. But i use the boiling water method which i found it takes less time. So today i will share it with you.


İşte burada en son bitirmiş olduğum mumu görebilirsiniz. Fitil tamamen bitince bile kavanozun dibinde ince de olsa bir tabaka mum kalıyor, tabi fitili tutan metal yuvarlak da. Hadi bunu temizleyelim!

Here is my latest candle which i had already used up. You can see that there is still some wax and remaining of the wick. Let's clean it out !


Öncelikle kaynatılmış suyu bir bardağa koyup biraz ısısının düşmesini bekliyorum aksi takdirde mumun kavanozu inceyse fazla sıcak sebebiyle kırılabilir. 

First of all, put the boiling water into a glass and wait it to cool down because if the heat is too high it can crack the glass.


Sıcak suyu mumun kavanozuna dökün. 

Pour boiling water into the jar. 


Dipte kalmış mum eriyerek yukarıya çıkacak. Onu o şekilde 5 - 10 dakika bırakın.

The wax will melt and float to the top. Leave the jar for 5 to 10 minutes.


Geri geldiğiniz zaman su ılımış ve mum iyice yukarıya çıkmış olacak. Yukarıda birikmiş mumla beraber suyu dökün. Eğer mum kalıntısı tamamen çıkmadıysa bu işlemi yineleyin. 

When you come back the water will have cooled and the solid wax will be floating on top. Then dump it. If you think there is still left in the jar, put hot water again until it melts the wax enough for the whole thing to be dumped.


Mumu döktükten sonra kavanozda çok hafif şekilde mumum tortusu kalabiliyor. Onu da peçete yada kağıt havlu yardımıyla silin sonra mumun üzerindeki yapışkanı da çıkardıktan sonra bulaşık deterjanıyla yıkayın. Sonuç bu !

Now that the hot water has softened the waxes on the sides, repeat the cleaning process with a paper towel to wipe the inside completely clean. Then take of the sticker on the surface and wash the whole thing with detergent. Here is the result !


Mumların boyutlarına göre yeniden kullanış biçimleri farklı oluyor. Ben bu orta boyuttaki Yankee Candle muma makyaj temizleme pamuklarını koymayı tercih ettim. Kapağı da olduğu için toz falan girmez içine.

Depending the sizes of the jars, you can reuse them for different things. I put my cotton pads to the middle size Yankee Candle jar. Also it has a lid so cotton pads will be dust free.


Bath and Body Works' ün geniş kavanozuna sık kullandığım ojelerimi koydum. Kapağı olmayan mumlara da göz kalemi, dudak kalemi gibi daha uzun ve biyere sığması zor olan malzemelerinizi koyabilirsiniz. Benim Jo Malone mumumun da kapağı yoktu ona diğer rujlarımı koyduğum yere sığmayan bikaç rujumu koydum.

Bath and Body Works candle jars are larger so they are ideal to store nail polishes. If your candles doesn't have a lid then put the stuff that doesn't fit anywhere, like lipsticks.


Umarım beğenmişsinizdir. Sizin makyaj malzemelerinize bulduğunuz pratik çözümler var mı, lütfen paylaşın. Sevgiler !

I hope you like it. If you have practical solutions for storing your makeup please share !


6 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten işlevsel bilgilerle dolu çok yararlı bir yazı, çok teşekkürler! :)

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten güzel ve faydalı bir yazı olmuş, eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. çok ilginç bir yöntemmiş bende mum bitmeye yakın sıvı haldeyken başka bir kaba aktarıyorum ve tekrar donmadan yıkıyorum bu daha kolay bir yöntemmiş:) teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. çok güzel bir yazı olmuş. teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  6. Çok teşekkürler hepinize beğenmenize sevindim :)

    YanıtlaSil